Interview Bruil

Verlijmen met mini-silo koud kunstje

Of ze de kalkzandsteenlijm in combinatie met de Bruil Silo-service een keertje wilden proberen bij het verlijmen van betonblokken? Dat wilden Niels Schlepers en Gerwin Zuidema van Suis en Schlepers metsel-, lijm- en voegwerk wel. Sindsdien is de mini-silo vaste prik bij de bouw van 240 woningen in Amsterdam. “Het is een kwestie van aansluiten en een klein beetje afstellen met water. Heel eenvoudig.” Waar moet een goede blokkenlijm aan voldoen? De lijm moet niet te snel aantrekken en niet te grof of juist te fi jn zijn. “Anders kom je niet aan de maatvoering”, vertelt Zuidema, samen met Schlepers eigenaar van Suis en Schlepers. “Ook is het belangrijk om het juiste lijmgereedschap te hebben.

Wij verwerken alles met een lijmbak, voor iedere dikte van de muur gebruik je de juiste bak.” Het bedrijf uit Schuinesloot, vlakbij Slagharen, werkt op dit moment voor de Slokker Bouwgroep aan een groot nieuwbouwproject in Amsterdam. “In de Randstad wordt op dit moment veel gebouwd”, vertelt Schlepers. “Voor dit project werken we aan maar liefst 240 woningen. De opdrachtgever vroeg ons of we de blokkenlijm en de Silo-service van Bruil beton & mix eens wilden uitproberen? We kenden Bruil van de metselspecie en van de doorstrijkmortel. En van de groene vrachtwagens natuurlijk. In eerste instantie was ik wat terughoudend. Trekt het niet te snel aan? Gaat de lijm niet in de mixer vastzitten of aankoeken?” Na een bezoek van adviseur Sander Hendriks besloot Schlepers ermee aan de slag te gaan. “Ik was vooral benieuwd.

Je bent een speciekuip van 65 liter gewend. Daar gooi je twee emmers water in en drie zakken lijm, die je vervolgens met een mixer zelf aanmengt. Nu sluit je een krachtkabel en het water aan, je vult de silo met een big bag en drukt op de knop. Heel gemakkelijk. Ondertussen kun je andere dingen doen. Na 7 of 8 minuten is de kuip vol en ga je aan de slag.”

Volop voordelen

Met de mobiele Silo-service is de kwaliteit van de lijm gegarandeerd. En er zijn meer voordelen ten opzichte van de oude manier van werken. “Normaal werk je met lijmzakken van 25 kg. Dat levert veel afval op. Waait het hard, dan kunnen de zakken over de bouwplaats vliegen als je niet oplet. Met de silo heb je geen rotzooi, dat is een pluspunt”, vertelt Schlepers. “Dat was voor Slokker ook een belangrijke reden om hiervoor te kiezen, geen afval op de bouwplaats”, vult Zuidema aan. “Normaal als je een zak opensnijdt, gaat het stuiven. Je loopt kans dat je die stoffen inademt. Dat kan irritatie aan je ogen en huid veroorzaken. Ook daar heb je nu geen last meer van.” Een ander voordeel is dat je prima kunt doseren. “Normaal gesproken zou je om half 3 misschien geen nieuwe lijm meer aanmaken. Dat kan nu gewoon.

Goede begeleiding

Het werken met de silo is een koud kunstje, vertelt Schlepers. “De chauffeur kwam de mini-silo op de bouw afl everen. Hij hielp bij het in elkaar zetten en gaf ons een uitgebreide instructie, met een handleiding erbij. Het is een kwestie van aansluiten en een klein beetje afstellen met water.” Ook het schoonmaken gaat eenvoudig. “Je laat de menger leeglopen, drukt op de waterknop en de silo spoelt zichzelf schoon. Je hoeft niet te boenen. Het werkt perfect.” Na afl oop rinkelde de telefoon. Is alles goed verlopen? “De begeleiding en instructie op de bouwlocatie waren prima. Het is bij een nieuw product altijd fi jn om zo’n belletje te krijgen. Het werkt allemaal toch net even anders. Bruil was benieuwd naar onze ervaringen. Dat is een goede zaak. Ik ben blij dat we in Amsterdam met deze silo zijn gaan werken en misschien gaan we er komende tijd wel op meer locaties mee aan de slag. Het levert in elk geval volop voordelen op.”

Neem direct contact op
Website door Profi-Web